Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

donderdag 1 december 2011

Hockeysport, waarom ik die niet serieus neem

Een van de weinige sporten (naast korfbal en schaatsen) waarin Nederland structureel hoge ogen gooit internationaal is hockey, een voormalige Engelse kostschoolsport waarbij de spelers van twee teams met behulp van een houten lat die aan het eind een kromming heeft een kleine bal in het vijandelijke doel moet zien te manoevreren. In deze sport wordt Nederland met grote regelmaat Europees of wereldkampioen. En ook olympische medailles, waaronder gouden, worden met een zekere regelmaat binnengehaald, zowel door de heren als ook door de dames.
Toch kan deze sport bij mij weinig enthousiasme te weeg brengen. De oorsprong van deze relatieve onverschilligheid stamt uit de jaren '70. Ik had de radio aan en hoorde napraten over een hockeywedstrijd die door het Nederlandse team was verloren terwijl ze, gezien de krachtsverhoudingen, eigenlijk hadden moeten winnen. Het was tijdens een of ander groot toernooi (europees, wereldkampioenschap, olympische spelen, of championstrophy, een volstrekt overbodig toernooi overigens dat laatste) en een van de spelers van het Nederlandse team kreeg een microfoon onder zijn neus. Het zou Ties Kruize geweest kunnen zijn, of een ander. Op de vraag waarom het team had verloren luidde het antwoord: "Omdat de strafcorner niet liep." Toen brak mijn klomp. De strafcorner wordt altijd genomen in de linkerhoek van het strafschopgebied. De speler die hem in mag schieten, mag die bal opvangen, stilleggen en 'm dan een enorme hengst richting doel geven. Scoringskans is vrij groot. Het is ongeveer vergelijkbaar met een vrije trap bij het voetbal net buiten het strafschopgebied. Het is een straf voor het overtreden van de spelregels, iets wat idealiter helemaal niet zou moeten gebeuren tijdens een wedstrijd. Een doelpunt moet ontstaan door met behendig manoevreren en slim samenspel de bal voor en uiteindelijk in het doel van de tegenstander te krijgen. Een strafbal of strafcorner moet daarbij iets extra's zijn wat wel eens voorkomt. Maar een sport waarbij het succes van een team afhangt van het vermogen zo'n strafbal of strafcorner uit te lokken en dan langs die weg te scoren, kan ik niet serieus nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten