Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

vrijdag 18 oktober 2013

Wat is kunst?

Afgelopen dinsdag zond de AVRO een documentaire uit over Marina Abramovic. Zij is een zogeheten performancekunstenaar. Ik heb dat programma niet bekeken, want het schijnt dat haar act, volgens een aankondiging in de VPRO-gids, bestaat  uit onder andere het kerven van pentagrammen in haar buik of het zichzelf toedienen van geselingen. En eerlijk gezegd zijn dat geen dingen die ik graag wil zien. En dan is niet kijken inderdaad een prima optie.

Maar diezelfde aankondiging meldde ook dat menigeen zich de vraag stelt of dit kerven en geselen nog wel kunst is. En dat is natuurlijk een onzinnige vraag. Wanneer mevrouw Abramovic met dat gekerf en gegesel de intentie heeft kunst voort te brengen, dan is hier sprake van kunst. Deze vaststelling doet natuurlijk geen uitspraak over onze waardering voor een en ander. U mag het helemaal niks vinden, of juist een uitgelezen uitdrukking van de menselijke relatie met zijn of haar lichamelijkheid. Maar in alle gevallen blijft het door deze performance-artiest gebodene kunst. Daar kan denk ik niets tegenop. Met andere woorden: kunst is alles dat is voortgebracht met de intentie kunst te zijn. De waardering van een en ander is een andere kwestie. U begrijpt uiteraard dat u hier kennis heeft genomen van een kunstwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten