Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

woensdag 23 mei 2012

De invloed van een Franse stad op onze cultuur

In het zuiden van Frankrijk ligt een stad die van grote invloed is gebleken op de Nederlandse cultuur. Dat zou niet gebeurd zijn wanneer in 1544 niet René van Chalons was gestorven. Deze edelman had onder meer de titel van Prins van deze stad. De dichtstbije erfgenaam bleek de 11 jarige zoon Willem van het echtpaar Van Nassau uit Dillenburg, Duitsland, te zijn. Die erfde nu alle titels van René van Chalons waaronder de titel Prins van die Franse stad.

Ik denk niet dat Willem daar ooit enig  gezag heeft laten gelden. De stad lag in Frankrijk en Willem was een ingezetene van het Habsburgse rijk onder Karel V dat in oorlog verkeerde met Frankrijk. Zijn markizaat van Breda was bijvoorbeeld veel belangrijker. Maar wat wel belangrijk was, was het feit dat Willem zich mocht tooien met de titel prins. En dat deed hij dan ook. Nu wil het geval dat die bewuste stad de naam Orange draagt. In het Nederlands dus Oranje. Dus ging de jonge Willem van Nassau zich Prins Willem van Oranje-Nassau noemen.

Deze Willem werd door een reeks gebeurtenissen waar ik hier nu niet verder op in ga de grondlegger van ons koninkrijk en onze Vader des Vaderlands. Nu zal het u niet ontgaan zijn dat oranje ook de naam is van de kleur die ontstaat wanneer men rood en geel mengt en die karakteristiek is voor diverse citrusvruchten. Sinaasappelen dragen in Engeland en Frankrijk zelfs de naam van die kleur. De gevolgen van dit alles kan men op deze dagen voorafgaand aan het Europees Kampioenschap voetbal  al zien wanneer men  uit het raam kijkt of een willekeurige buitenwijk in loopt. Sta daar eens bij stil en bedenk hoe dit alles er uit gezien zou hebben wanneer die Franse stad Rouge of Bleu of een andere kleur geheten zou hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten