Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

woensdag 24 december 2014

Bij het overlijden van Joe Cocker

Bij The Beatles hadden Paul McCartney en John Lennon de gewoonte om van tijd tot een lied te componeren dat zelfs Ringo Starr kon zingen. Van het viertal was hij de minste zanger. Gelukkig had-ie meer verstand van drummen. Het waren dan liedjes waar geen groot bereik van de stem nodig was, zonder eerste en tweede stemmen en met  een heel eenvoudige melodie. Bekende voorbeelden zijn Yellow Submarine en Octopusses Garden. Ook voor hun revolutionaire album Sgt Peppers Lonely Heartclub Band hadden ze zo'n nummer, getiteld With a Little Help From My Friends gecomponeerd. Het was weer een eenvoudig liedje met een direct aansprekend deuntje en een makkelijk refrein.

Twee jaar later vond het Woodstockfestival plaats, een gebeurtenis die onder jongeren van die tijd welhaast mythische proporties verkreeg. Dat kwam onder andere door de film die Mike Wadleigh er over maakte. Het was vooral door die film dat vele jongeren kennis maakten met het overweldigende optreden van de Engelse soulzanger Joe Cocker en dan met name zijn uitvoering van het genoemde Beatlesnummer dat door hem naar een hoger plan werd gevoerd. De compositie werd behoorlijk aangepast. De melodie werd omgezet van majeur in mineur. Er kwam een stuwend intro door een hammondorgel, opgejaagd door de drums en uitlopend in een schreeuwende gitaar. Joe Cocker zong niet het refrein. Dat deden twee bandleden die daartoe een hoge kopstem opzetten. Daaroverheen brulde Joe Cocker zijn oerkreten. Het geheel was aangrijpend en meeslepend en de naam van Joe Cocker was voor altijd gesettled. Het schijnt dat Paul McCartney erg ingenomen was met deze versie van zijn compositie. Op 22 december 2014 stierf Joe Cocker 70 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten