Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

vrijdag 31 mei 2013

Over schoonheid en seks

Wanneer men een mens mooi noemt, bedoelt men vaak dat het uiterlijk van deze persoon verleidt tot seksueel contact met hem of haar. Een mooi mens is een mens van wie men zich voorstelt dat het plezierig is daar intiem mee samen te zijn. Althans voor verreweg de meeste mensen, zo schat ik in, zijn schoonheid en seksuele aantrekkingskracht synoniem. Wanneer u iemand in een gesprek een ander mens mooi hoort noemen, kunt u er vanuit gaan dat u gesprekspartner vindt dat seks met zo'n mens aangenaam zou kunnen zijn.

Als bovenstaande waar is, zou dit dan bewijzen dat esthetiek op functionele normen berust? Schoonheid wordt dan niet los gezien van seksuele aantrekkingskracht en is dus niet gebaseerd op neutrale esthetische normen.

De vraag is wat mij betreft de volgende: Is iemand seksueel aantrekkelijk omdat hij of zij mooi is, of vindt men iemand mooi omdat hij of zij seksueel aantrekkelijk is? Wie deze vraag onmiddellijk beslist beantwoordt, heeft niet lang genoeg nagedacht. Denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten