Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

woensdag 18 mei 2016

Wat is uw mening?

Wanneer u dit stukje leest, is het niet ondenkbaar dat u zich een mening vormt over het gelezene. Dat doet u bijvoorbeeld omdat u denkt dat dit van u verwacht wordt. Ja veel mensen menen zelfs dat het hoofddoel van dit soort stukjes is mensen in de gelegenheid te stellen zich daarover een mening te vormen. Mensen zijn ook snel geneigd zich over allerhande zaken een mening toe te eigenen. Veel personen hebben het idee dat het een beetje dom is geen mening te hebben. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer in een nieuwsprogramma de resultaten van een enquête worden gepresenteerd. Bij zo'n enquête kunnen de ondervraagden vaak kiezen uit drie mogelijke antwoorden. Bent u voor? Bent u tegen? Of heeft u geen mening. U zult merken dat die laatste optie doorgaans weinig aandacht krijgt. Dan is bijvoorbeeld 49% voor en 41% tegen. Dan heeft 10% geen mening. Die 10% wordt in het geheel niet serieus genomen. Aan de voor- en tegenstemmers worden uitgebreide bespiegelingen gewijd over wat hen tot deze mening heeft bewogen.

De mensen zonder mening vindt men echter van geen belang. Hooguit zijn er specultaties over de kansen dat er nog mensen vanuit die geen meninggroep naar de voor- of de tegenstemmers overlopen. Maar de mensen die zonder mening blijven vindt men volstrekt oninteressant. Ik denk wel eens dat dit volkomen onterecht is. Daarbij komt dat het beeld waarschijnlijk zeer vertekend is. We weten allemaal dat er een grote groep mensen is die sociaal wenselijke antwoorden geeft. Zo van: bent u voor of tegen lijfstraffen op school? Daar zal een grote groep nee op antwoorden, vermoed ik zo. Terwijl er onder hen wellicht ettelijke ex-leerkrachten zijn die sommige van hun gewezen leerlingen graag alsnog een stevige aframmeling geven, maar dit niet toegeven, omdat zulks in tegenspraak is met de sociale concenties die wij in de loop der tijden hebben opgebouwd. Zo zullen veel mensen die eigenlijk helemaal geen mening hebben toch kiezen voor de voor- of tegenoptie.omdat ze denken dat geen mening hebben dom is en eigenlijk niet serieus te nemen. Mijn stelling is dat het misschien wel zo is dat wanneer men hen zou vragen hun gedachten over het onderhavige onderwerp te uiten dit zu kunnen leiden tot zeer interessante inzichten. Is het immers niet zo dat in de twijfel meer wijsheid schuilt dan in het weten? Want wie twijfelt stelt de goede vragen die de dwaze mist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten