Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

dinsdag 31 mei 2016

Taco Dibbets van het Rijksmuseum heeft er zin in

Gisteren vernamen we dat Taco Dibbets Wim Pijbes gaat opvolgen als driecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam. En er zijn veel redenen om dit besluit van harte toe te juichen. En dat doe ik dan ook. Bij de de volgers van dit iconische kunstpaleis is Dibbets geen onbekende. Als hoofd collectie straalde hij reeds een aanstekelijk enthousiasme uit voor de aan zijn zorgen toegevoegde kunstwerken en de ruimte waar deze objecten ten toon gesteld worden. Hij speelde een belangrijke rol bij de grote verbouwing van 2007 tot 2013 en het opnieuw inrichten van het museum hierna.

Ontroering
Gisteravond besteedde het NOS-Journaal aandacht aan de benoeming van de nieuwe directeur. Dibbets leidde zijn interviewster langs twee van zijn favoriete kunstwerken. Eerst het Joodse Bruidje van Rembrandt en vervolgens een twintigste eeuws beeldhouwwerkje. Uiteindelijk kreeg hij de vraag voorgelegd wat zijn ambitie was met dit museum. Het antwoord: Dibbets wilde "verbinden". Ik ga er vanuit dat, wellicht onbewust, Dibbets denkt dat mensen zo'n soort antwoord van hem verwachten. En ik vrees dat er een niet onbelangrijke groep mensen is die zo'n antwoord van een museumdirecteur verwacht. Meestal onttrekt eenieder zich aan de plicht uit de doeken te doen wat hij of zij zich bij een dergelijke ambitie voorstelt. Zou het kunnen zijn dat Mohammed en Jaap samen voor het Melkmeisje staan en van ontroering in elkaars armen vallen? Dat de Schilderswijk en Bos en Lommer vol hangen met spandoeken waarop staat: "Leve het clair-obscur van Rembrandt" of "hiep hoi voor de verstilling bij Vermeer". Wellicht vindt een groot deel van de hedendaagse mens het beneden de menselijke waardigheid om te zeggen dat het de hoge plicht van een museumdirecteur is om de aan hem toevertrouwde objecten van kunst  en cultuur zo goed mogelijk te beheren en waar mogelijk op aantrekkelijke wijze te tonen aan eenieder die ze wil zien en dat binnen het budget dat hem of haar ten dienste staat. En wanneer de nieuwe directeur dit succesvol doet is heel misschien een verbindend effect te bespeuren, maar daar kunnen we niet op gokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten