Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

donderdag 10 december 2015

De vreugde van de zin van het leven

Veel mensen zijn nog steeds op zoek naar de zin van het leven. Zij zijn de optimisten, degenen die menen dat er zoiets ís als de zin van het leven. Die hoeft enkel maar gevonden te worden. Vaak worden zij op hun zoektocht verblijd met onverwachte serendipiteit.
Er zijn ook mensen die zich er op beroemen de zin van het leven reeds gevonden te hebben. En daar is niks mis mee. Welk bezwaar kan er zijn tegen de overtuiging dat deze of gene activiteit of dit geloof in hogere machten en het zich daaraan overgeven, wordt ervaren als de zin van het leven. Het kan voor velen een bron van vreugde en troost zijn. Daar kun je gerust een beetje jaloers op zijn. Ze moeten natuurlijk niet gaan trachten deze overtuiging op hinderlijke wijze aan anderen op te dringen, zoals sommige mensen doen.
En dan zijn er natuurlijk nog de mensen die menen dat het leven totaal van elke zin ontdaan is. Zo op het eerste gezicht lijkt dat een mening die aanleiding geeft tot een zwartgallige levensvisie, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Deze mensen kunnen leven met de ontspannende gedachte dat zij zich over de vraag naar de zin van het leven in ieder geval niet druk hoeven te maken en gelijkmoedig de dingen des levens op zich af te laten komen. En dat kan ook plezierig zijn.
Hoe dan ook. Hoe u ook aankijkt tegen het vraagstuk van de zin des levens aankijkt. Het hoeft u niet te beletten blijmoedig in het leven te staan.

1 opmerking: