Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

vrijdag 22 augustus 2014

Is er antwoord op onze levensvragen?

Op welke levensvraag wilt u antwoord, vraagt het foldertje dat ik deze week in mijn brievenbus trof, opgewekt. En er worden drie levensvragen genoemd.
  1. Wat is de zin van het leven?
  2. Is God verantwoordelijk voor onze ellende?
  3. Wat gebeurt er na de dood?
Dat zijn volgens de Jehova's Getuigen (van wie het foldertje afkomstig is) de drie levensvragen waarover wij mensen ons het hoofd breken. Maar het antwoord is volgens het vlugschrift te vinden op de website van deze gelovigen. Het antwoord dat je daar vindt is dat het staat in de bijbel. Waar in de bijbel wordt niet vermeld. En zoals u wellicht weet is de bijbel een nogal dik boek vol verhalen, gedichten, aforismen, geschiedschrijving, profetieën, mythes, voorschriften en nog veel meer. Waarschijnlijk verwachten ze van je dat je dat hele boek van Genesis tot Openbaring leest en zo de antwoorden vindt. Maar dat vind ik nu te veel moeite.
Ondertussen is het de vraag of dit nou echt zulke grote levensvragen zijn.

Wim de Bie
Wat betreft vraag 1. U en ik weten dat verstandige lieden zich allang niet meer met die vraag bezig houden. Als daar een helder antwoord op bestond dan zou dat in die paar honderdduizend jaar dat de mensheid bestaat toch allang boven water gekomen zijn. En zoals Wim de Bie al zei: "Als het antwoord toch niet komt, hoeft u de vraag ook niet te stellen." Niet verder vertellen hoor, maar waarschijnlijk heeft het leven helemaal geen zin.

Vraag 2 wordt uiteraard door eenieder met neen beantwoordt. Immers als je niet in Hem gelooft, kun je Hem ook nergens voor verantwoordelijk stellen. En als je wel in Hem gelooft, kun je niet van Hem houden als Hij verantwoordelijk is voor je ellende. Je kunt enkel stellen dat mensen en hogere dieren blijkbaar iets in hun brein hebben, waardoor ze bepaalde dingen als ellende ervaren.

Vraag 3 is ook zo'n onbeantwoordbare vraag. Er zijn twee mogelijkheden. Of je komt er gauw genoeg achter. Of er gebeurt niks na de dood en daar merkt niemand iets van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten