Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

maandag 25 augustus 2014

Het raadsel: mooi

De schoonheid van wolken. Daarover sprak David van Reybrouck in de laatste aflevering van Zomergasten van 2014. Op de vraag van presentatorWilfried de Jong dit nader toe te lichten, gaf Reybrouck met grote tegenzin antwoord. "Je ziet het of je ziet het niet." was zijn reactie na een vruchteloze poging de Jongs vraag te beantwoorden. Dat brengt ons tot de kern van het begrip schoonheid, de onverklaarbaarheid ervan. Het is onmogelijk een sluitende verklaring te geven waarom iets mooi is. Of liever waarom we iets mooi vinden, want iets is enkel mooi, omdat mensen dit als zodanig ervaren. Schoonheid is geen eigenschap van het ding aan zich. Schoonheid is een product van de menselijke waarneming. 

Waarom we dingen als mooi ervaren is onbegrijpelijk. Neem die wolken. Je kunt een eind komen met zaken als weidsheid, beweeglijkheid, grootsheid, maar is het niet arbitrair dat we deze dingen als mooi ervaren?

Schoonheidservaring heeft overigens wel nut, want helpt de mens het leven draaglijk te maken. Dus mijn advies: onderga haar en stel geen vragen. Of verwacht in elk geval geen antwoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten