Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

maandag 13 april 2015

Het raadsel 'Kees uit Bloemendaal'

Al geruime tijd meent men bij Radio 4 dat het goed is het uitzenden van klassieke muziek, waarvoor deze zender bedoeld is, af te wisselen met allerlei interactieve spelletjes en rubriekjes. Dat zou een positief effect hebben op de luistercijfers (het aantal mensen dat daadwerkelijk luistert). Ik heb daar zo mijn twijfels over. Maar goed, daarover in een ander bericht misschien meer. Ik wil het hier hebben over een fenomeen dat zich voordoet bij één van die spelletjes.

Tussen 12 uur en 2 uur zendt de AVRO het programma Licht op 4 uit. Zoals de titel al  zegt wordt in dat programma voornamelijk licht verteerbare klassieke muziek ten gehore gebracht. De presentatie is regelmatig in handen van Hans van den Boom die geknipt is om het AVRO-adagium dat klassieke muziek bovenal gezellig is uit te dragen. Een onderdeel van dit programma is het spelletje Nootschieten. Er wordt een heel kort fragment van een stuk muziek ten gehore grbracht (enkele seconden) en kandidaten kunnen dan bellen en trachten de componist en titel van het werk te raden. De te winnen prijs stijgt met iedere uitzending dat de muziek niet geraden wordt. Er komt telkens een tientje bij. Ik hoor dat spelletje regelmatig en constateer bijzondere sociale fenomenen. Maar daarover wellicht een andere keer.


Het spelletje kent een aantal vaste bellers, mensen die vaak hele dagen lang al hun cd's afluisteren op zoek naar het juiste fragment. Eén van die vaste bellers is Kees. Die belt praktisch iedere dag. In tegenstelling tot de andere bellers is zijn achternaam onbekend. Wel vermeldt hij iedere keer zijn woonplaats: Bloemendaal. En zo kennen we hem dan ook als 'Kees uit Bloemendaal'. Hij praat altijd enigszins met een dikke tong, wat doet vermoeden dat hier drank in het spel is, maar wellicht heeft-ie ooit een beroerte gehad, of lijdt hij aan een ver gevorderde vorm van Parkinson, of is dit gewoon zoals zijn stem klinkt. De antwoorden die hij geeft en die hij soms met veel omhaal van woorden inleidt, slaan doorgaans nergens op. Vaak horen titel en componist niet bij elkaar en hij negeert de hints die de presentatoren regelmatig geven. Soms zingt hij de melodie ook nog voor. Hij schijnt ooit eens het goede antwoord gegeven te hebben, maar dat is al weer jaren geleden en dat gebeurde met veel hulp van de presentator. Aan het eind van het telefoongesprek neemt hij altijd uitermate vriendelijk afscheid van de presentator van dienst. Kortom, een raadselachtig figuur deze Kees uit Bloemendaal. Die woonplaats zou kunnen betekenen dat we hier te maken hebben met een niet onbemiddeld mens. Onlangs verklaarde hij in ondertrouw te zijn gegaan. Dat zou weer weerleggen dat we te maken hebben met iemand die gebukt gaat onder een eenzaamheids- of aandachtsprobleem.

Mijn idee is dat die hele Kees uit Bloemendaal niet bestaat. Ja, er woont in Bloemendaal vast wel iemand die Kees heet, maar die doet niet aan Nootschieten. Ik denk dat we te maken hebben met een door de AVRO ingehuurde acteur of zo die de rol van Kees op de radio brengt. Dat verklaart dat hij in iedere uitzending meedoet, terwijl andere kandidaten klagen dat ze er zo moeilijk doorkomen. En dat hij door de presentatoren altijd zo voorkomend wordt te woord gestaan. ik kijk dan ook uit naar de dag dat ooit wordt onthuld wie al die jaren Kees uit Bloemendaal heeft gespeeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten