Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

zaterdag 28 januari 2012

De onbekende dood

We weten eigernlijk niet zo veel van de dood. Dat komt doordat iedereen er weliswaar ooit komt, maar niemand levert een ooggetuigeverslag. "Maar dan heb je toch de bijna-dood ervaringen nog?" Ja, maar levert dat zo veel op? Veel van die ervaringen berusten op wishfulthinking of anders op snoeverij. En dan: wanneer iemand bijna in Griekenland was, hoe veel interessants kan die persoon dan melden over Griekenland.

1 opmerking:

  1. Hoe je tegen een mogelijk leven na de dood aankijkt en hoe en waar dat leven zich dan wel zou kunnen afspelen, is een voorstelling die in belangrijke mate sociaal-cultureel-religieus bepaald is. Pim van Lommel deed een aantal jaren veel stof opwaaien met zijn theorieën rond BDE's, het uitgangspunt van een eindeloos en onstoffelijk bewustzijn tegenover de eindigheid van ons bewustzijn, ons bewuste leven dus. Zijn uitspraken hebben vervolgens danig onder vuur gelegen en zijn in feite op wetenschappelijke wijze volledig ontkracht. Wat wij een BDE noemen, is terug te voeren op een biochemisch proces in de hersenen ten gevolge van zuurstofgebrek.
    Toch jammer, als er zo'n nuchtere verklaring kan worden gegeven voor een vraag die de mensheid altijd al heeft beziggehouden. Los van het feit dat er wetenschappelijke verklaringen zijn: zou het niet veel mooier zijn om het mysterie rond de dood gewoon een mysterie te laten zijn? Zo velen van ons zouden zo graag een glimp van het hemelse willen opvangen om daarin de troost en rechtvaardiging te vinden voor de ellende en sores van alledag. Ontneem die mensen die illusie niet.

    BeantwoordenVerwijderen