Ronalds ideeën

Welkom op mijn blog vol wetenschap, sport, kunst, cultuur, natuur en politiek. Stof die stemt tot nadenken en reflectie.

zondag 2 april 2017

Zuid-Afrika en de Wet van Leeuwis

In Zuid-Afrika heb je een politieke partij genaamd: de Democratische Alliantie. Een partij met een grote traditie. Ten tijde van de apartheid waren zij de enige blanke partij in het parlement die tegen die apartheid waren en die daarvan ook getuigden. Die partij heeft een probleem.
Helen Zille was tot voor twee jaar de leider van de Democratische Alliantie. Deze vrouw die gedurende vele decennia haar steentje heeft bijgedragen aan de bestrijding van een racistisch systeem, heeft een aantal tweets geschreven die behelsden dat het kolonialisme weliswaar verwerpelijk is, maar toch ook goede dingen heeft gebracht. ''Denk aan onze onafhankelijke rechters, infrastructuur, waterleidingen, etcetera.Zouden we de overgang naar gespecialiseerde medische zorg en medicatie hebben gehad zonder koloniale invloed?"',
Welnu deze opmerkingen zijn zeer slecht gevallen in Zuid-Afrika, zo meldt Nu.nl. Dat gaat zelfs zover dat haar partij royement overweegt. En dat terwijl je zou denken dat de kanttekeningen van mevrouw Zille best het overwegen waard zijn. De koloniserende landen hebben veel zaken ingevoerd die ingrijpend hun stempel op de samenlevingen in de wingewesten hebben gedrukt. Veel was daarvan slecht en heeft grote schade aangericht in de Overzeese Gebiedsdelen. Maar wat mevrouw Zille zegt zou best ook wel eens waar kunnen zijn. In Afrika en Azië zie je nog veel spoorlijnen, bruggen, wegen, ziekenhuizen, scholen enzovoort die nog door de kolonisator zijn aangelegd. En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat mogeijk de bevolking van Zuid-Soedan er beter aan toe was toen de Britten er nog de baas waren. Er heerst echter blijkbaar een sterke neiging onder diverse mensen dit gegeven niet als mogelijke kijk op de werkelijkheid te beschouwen. Deze houding is in strijd met wat in een vorig bericht omschreef als de Wet van Leeuwis.
Dit staat geheel los van het oordeel dat u over het kolonialisme wilt vellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten